La concentració s’entrena

La concentració és una habilitat pròpia de cada individu. És la capacitat que tenim de focalitzar la nostra atenció durant un temps determinat en una tasca o activitat concreta, deixant de banda i ignorant les circumstàncies que ens envolten.

La concentració és imprescindible en l’esport. Qualsevol esportista, sigui quina sigui la seva edat o la disciplina que practiqui, si manca de concentració, tindrà problemes en el joc.

A l’Espai treballem de forma específica la consolidació de patrons de conducta que facilitin al jugador mantenir la concentració durant tot el joc.

Considerem primordial a l’Espai que tant els esportistes com els entrenadors coneguin i entenguin els 4 nivells de concentració o focus atencionals que hi ha perquè puguin treballar-los, practicar-los i entrenar-los:

  • Extern/Ampli
  • Intern/Ampli
  • Extern/Estret
  • Intern/Estret

L’Extern/Ampli és el que ens permet “avaluar”. És la consciència perifèrica, rep la informació a través dels sentits i després l’analitza. Els jugadors habilidosos en aquest tipus de concentració són aquells amb altes capacitats per entendre, anticipar i reaccionar als canvis en el joc. Són bons estrategues. El seu punt feble és que són susceptibles a distreure’s amb informació irrellevant.

L’Intern/Ampli ens permet “analitzar”. La informació que obtenim en l’Extern/Ampli a través dels sentits l’analitzem després internament. Són jugadors creatius i amb gran capacitat per solucionar problemes. Els entrenadors practiquen molt aquest tipus de concentració. Observen, analitzen i comenten les variables del joc. El seu punt feble recau en sobre analitzar el joc, quedar-se bloquejat en els errors i desconcentrar-se.

L’Extern/Estret es focalitza en “l’execució”. És la concentració requerida en el moment exacte d’una jugada. Els jugadors amb molta concentració d’execució tenen una gran habilitat en bloquejar distraccions. A causa d’un excés de concentració “estreta” en el joc, poden no adaptar-se o no adonar-se de canvis en la situació.

L’Intern/Estret és el que permet “visualitzar” o “preparar-se mentalment”. Es focalitza en el pensament o les idees. El jugador pren consciència corporal. Els esportistes amb gran capacitat d’autoregulació són més conscients del seu nivell de cansament i dolor. En jugadors on predomina aquest tipus de concentració poden distreure’s per pensaments negatius que no estan orientats a l’acció i patir ansietat.

Durant la pràctica esportiva, el tipus de concentració va variant durant el joc, ja sigui pel caràcter individual de cada jugador, pel tipus de disciplina esportiva practicada o per la característica pròpia de la jugada. Així, abans d’un xut a porteria, un futbolista recull en primer lloc informació “externa/amplia”, concentrant-se en la posició que ocupen els altres jugadors i immediatament passa a focalitzar-se en l’aspecte “extern/estret” on es concentra en la posició exacta de la pilota. Just abans del xut, es concentra en “visualitzar” i “executar” la jugada el millor possible i finalment es focalitza en l’extern /estret on bloqueja totes les distraccions externes i executa el xut amb precisió.

La importància de conèixer el nivell de concentració de cada jugador ens permet treballar-ho i entrenar-ho per poder millorar el seu rendiment.

Les estratègies que fem servir a l’Espai s’adapten d’acord amb la disciplina practicada i a la individualitat de cada esportista. Basem les nostres estratègies a aplicar tècniques de millora de concentració i en el control i modificació dels problemes que presenten els esportistes a l’hora de mantenir el focus atencional.

Els problemes més comuns que afecten els esportistes són les distraccions degudes a records de successos passats, sobretot  negatius, a centrar-se en les futures conseqüències del resultat i no en la mateixa execució del joc, a distreure’s excessivament amb estímuls externs o a centrar-se massa en l’anàlisi de la mecànica corporal, arribant a interferir en el seu rendiment.

A l’Espai utilitzem diferents tècniques i exercicis per millorar la concentració. Alguns exemples són:

  • Auto diàleg positiu: fomentem l’autoconfiança amb frases concretes i curtes positives que un jugador es diu a si mateix.
  • Automatització de la tècnica: en moltes disciplines esportives l’automatització de certes tècniques permet centrar l’atenció en els senyals rellevants sense preocupar-se per les accions pròpies.
  • Visualització: recrear la jugada o la situació competitiva permet veure’s executant-la correctament.
  • La respiració: concentrar-se en una respiració normal, sense forçar-la, disminueix les distraccions i mantenir l’atenció.
  • Ritual: practicar una acció concreta i repetir-la abans del joc pot ajudar a millorar la concentració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *